Biografie

door Vincent Cardinaal

Sommige mensen zijn hun hele leven bezig om een bestemming te vinden. Voor andere mensen is het al vroeg duidelijk welke kant ze op zullen gaan. Noem het toeval, of noem het lot, maar: voor gitarist Maarten Ouweneel (1988) was op jonge leeftijd al helder wat zijn gospel zou worden: de magische kracht van de muziek.

Maarten is nog maar een kleuter als de Beatlesplaten van zijn vader hem weten te raken. Bij vriendjes valt hem op dat er in die gezinnen gitaar wordt gespeeld. Dat wil hij ook. Als zijn eigen vader gitaar begint te spelen, is het hek van de dam. Maarten gaat op les. Eerst akoestisch, dan elektrisch. En voor iedereen is het meteen duidelijk: die jongen heeft aanleg.

Maartens muzikale leven lijkt hem daarna vanzelfsprekend in de richting van de muziek te blijven duwen. Op zijn dertiende verjaardag ziet hij muzikant Age Kat spelen op een tuinfeest. Hij spreekt Kat aan, en de leerling heeft een meester gevonden. Kat speelt die dag Little Wing van Jimi Hendrix, en nummer en performance blazen Maarten zo omver, dat hij vanaf dat moment weet dat hij professioneel muzikant zal worden. Niet veel later gaat Maarten naar de HAVO voor Muziek & Dans in Rotterdam. En niemand is verrast als hij daar vervolg aan geeft door toegelaten te worden op het Rotterdams Conservatorium. Daar krijgt hij les van mensen als Martijn van Agt, Menno Gootjes, Leendert Haaksma en – daar heb je hem weer – Age Kat.

Op het conservatorium ontwikkelt Maarten zich tot wat hij nu is: een doorgewinterde professional, een begeesterde gitarist die overal zijn waarde bewijst. Hij speelde met zijn maatje Ferry Lagendijk lang in de groep van singer-songwriter Dennis Kolen. Later speelde Maarten met Ralph de Jongh, met Judy Blank, Stephanie Struijk, Douwe Bob, Jennie Lena, Maan,… de lijst is láng. De laatste jaren heeft hij vele shows gespeeld met OG3NE en sinds 2021 speelt Maarten in de band van Danny Vera. Met Danny speelt hij van festival tot poppodium en theater in Nederland en België, met als hoogtepunten Pinkpop en Ziggo Dome.

Maar: Maarten is natuurlijk allereerst gewoon Maarten. En dat is de volgende stap in zijn carrière: een soloplaat. Maarten werkte intensief aan Ebb & Flow, een instrumentaal album vol eigen composities, dat op 20 mei 2022 uitkwam op vinyl, CD en online muziekdiensten als Spotify en de iTunes Store. De plaat werd opgenomen in de Okapi-studio in Rotterdam, met Rogier Hemmes.

Gitarist (NL) schreef over het album: “Maarten Ouweneel is sessiegitarist bij onder meer Danny Vera en OG3NE, maar laat op ‘Ebb & Flow’ zijn eigen muzikale ideeën horen. En die zijn het aanhoren meer dan waard. In elf instrumentale nummers laat hij blues, rock en jazz op een relaxte manier samenkomen. Op kalme grooves tovert hij prachtige memorabele melodieën uit zijn instrument. Een bijzonder knap solodebuut dat de grote namen (Eric Vloeimans, Nicky Hustinx) niet eens nodig heeft om indruk te maken.”